Alszerkezet

Ahhoz, hogy a külső térelhatároló falakon szerelt, átszellőztetett homlokzatburkolatot tudjunk kialakítani szükséges egy olyan másodlagos teherhordó szerkezet közbeiktatása, ami áthidalja a távolságot a falazat és a burkolat belső síkja között, így megadva a szükséges keresztmetszeti teret a hőszigetelésnek, illetve a légrésnek.
Ezen közvetítő szerkezetek készülhetnek például fából. Természetesen ebben az esetben is csak jól kiszárított I. osztályú gyalult faanyag jöhet szóba. Ennek előnye a viszonylag alacsony ár, viszont hátránya, hogy tűzvédelmileg-, távtartási keresztmetszetben- és méret pontosságban eléggé lehatárolja saját alkalmazási körét. Alkalmazási területe főleg kisebb egy- maximum kétszintes épületek, családi házak, ahol nincs előírás a függőleges tűzterjedési határértéket illetően, vagy nincs előírva A vagy A2-es éghetőségi besorolás.

Tekintettel arra, hogy a szerelt átszellőztetett nagytáblás homlokzatok gyakori alkalmazási területe a jellemzően magas szintszámú középületek köre és az évről évre szigorodó OTSZ előírások miatt, elvárt a szerkezet magas tűzvédelmi követelménynek való megfelelősége. További elvárás esztétikai szempontból a pontos mérettartás, amelyet 2-3 összefüggően burkolt szint felett fával már igen körülményes lenne tartani, illetve a kis önsúly. Mindemellett a tartószerkezettel szemben támasztott követelmény a nagy vastagságú hőszigetelés beépítési lehetőségének biztosítására a konzolkiállások maximalizálása.

Alapvetően a fém (alu-, vagy acél) távtartó alszerkezetek, a költségeket szem előtt tartva pedig ezen belül az alumínium univerzális alszerkezetek azok, amelyek a fenti igényeknek a legszélesebb körben megfelelnek.