Alszerkezet

Ahhoz, hogy a külső térelhatároló falakon szerelt, átszellőztetett homlokzatburkolatot tudjunk kialakítani szükséges egy olyan másodlagos teherhordó szerkezet közbeiktatása, ami áthidalja a távolságot a falazat és a burkolat belső síkja között, így megadva a szükséges keresztmetszeti teret a hőszigetelésnek, illetve a légrésnek.
Ezen közvetítő szerkezetek készülhetnek például fából. Természetesen ebben az esetben is csak jól kiszárított I. osztályú gyalult faanyag jöhet szóba. Ennek előnye a viszonylag alacsony ár, viszont hátránya, hogy tűzvédelmileg-, távtartási keresztmetszetben- és méret pontosságban eléggé lehatárolja saját alkalmazási körét. Alkalmazási területe főleg kisebb egy- maximum kétszintes épületek, családi házak, ahol nincs előírás a függőleges tűzterjedési határértéket illetően, vagy nincs előírva A vagy A2-es éghetőségi besorolás.

Tekintettel arra, hogy a szerelt átszellőztetett nagytáblás homlokzatok gyakori alkalmazási területe a jellemzően magas szintszámú középületek köre és az évről évre szigorodó OTSZ előírások miatt, elvárt a szerkezet magas tűzvédelmi követelménynek való megfelelősége. További elvárás esztétikai szempontból a pontos mérettartás, amelyet 2-3 összefüggően burkolt szint felett fával már igen körülményes lenne tartani, illetve a kis önsúly. Mindemellett a tartószerkezettel szemben támasztott követelmény a nagy vastagságú hőszigetelés beépítési lehetőségének biztosítására a konzolkiállások maximalizálása.

Alapvetően a fém (alu-, vagy acél) távtartó alszerkezetek, a költségeket szem előtt tartva pedig ezen belül az alumínium univerzális alszerkezetek azok, amelyek a fenti igényeknek a legszélesebb körben megfelelnek.

A német GIP alumínium ötvözetből készült távtartó rendszerek természetesen nem éghető anyagúak, kicsi az önsúlyuk, illetve többféle homlokzatburkolat fogadására alkalmasak, akár látszó-, akár rejtett hátfuratos mechanikai rögzítéssel, akár ragasztva. Nagy előnyük, hogy a 30 cm-es távtartást is standard alaptermékekből megoldhatóak, nem szükséges köztes toldásokat betenni. Természetesen egyedi igény szerint ennél nagyobb távtartási is kivitelezhető.

A rendszer standard elemei számos rögzítési megoldáshoz biztosítják akár az egyedi megfogási lehetőségeket is, így gyakorlatilag bármely Magyarországon forgalmazott homlokzatburkolati rendszer fogadására alkalmasak.
A rendszer tartozékai a különböző méretű T, L, Omega és U profilok, a távtartó konzolok többféle keresztmetszeti kialakításban (L, U) és anyagvastagságban (3-, illetve 4 mm), mindez kiegészítve hőhídmegszakító elemekkel, önfúrókkal és a falazatba rögzítéshez szükséges dűbelekkel.
A GIP rendszer további előnye, hogy a konzolok a falazat terhelhetőségének függvényében kétféle magassággal készülnek, illetve nem szükséges külön csúszó- és fix rögzítési pontokkal számolni, hiszen minden konzolon található pont- és ovál furat is, ezáltal könnyebb a rendelései tételek összeállítása.

A Creaton által forgalmazott homlokzatburkolati rendszerek egyre keresettebbek így a beruházók, a szak- és generál kivitelezők jogos igényét elégítette ki azzal, hogy szolgáltatási körét az alszerkezetre is kiterjesztette. A német GIP alumínium alszerkezet gyártó céggel a Creaton európai testvérvállalatainknak kipróbált és jó kapcsolatai vannak, de az elmúlt években már több hazai projekten is folyt együttműködés a cégek között: például a BME ÉL épületén, FMH Budapest és a Pólus Center építésén.
További információ: www.eternit.hu, www.creatonhomlokzat.hu
Gyártói oldal: www.gip-fassade.com.


Tipp
A GIP honlapján (www.gip-fassade.com) az építész tervezők könnyen kiválaszthatják az általuk tervezett homlokzatburkolati rendszerhez szükséges alszerkezeti elemeket, illetve a szükséges csomópontokat letölthetik pdf, illetve dwg formátumban is!