TMI minősítés

2012.11.26.

Homlokzati tűzterjedési vizsgálatok az EQUITONE szálcement homlokzatburkolati rendszerekre

Az elmúlt években számos társasház végzett, végez költséges energetikai felújítást, melynek egyik sarkalatos pontja a homlokzati hőszigetelés, amely természetesen új építésű házaknál már elsődleges tervezési szempont. Mindemellett számtalan esetben megfogalmazódik a kérdés, hogy egy esetleges tűz kialakulásánál milyen hatással van a tűz a homlokzati hőszigetelő rendszerre, mennyire biztonságosak a felszerelt elemek illetve lehetséges-e a megfelelő anyagokból és szabályosan felszerelt hőszigetelő rendszerrel a tűz visszaszorítása, ill. terjedésének meggátolása.

Tűz esetén a homlokzatburkolati rendszerek máshogy viselkedhetnek, mint a rendszert alkotó alapanyagok önmagukban, emellett a rendszerekkel szemben támasztott követelmények más paraméterek vizsgálatát is szükségessé teszik.

A jelenleg érvényben lévő Országos Tűzvédelmi Szabályzat rendelkezései: Homlokzati tűzterjedési határérték-követelményt állítanak fel légréses A1-D tűzvédelmi osztályú burkolati-, bevonati-, hőszigetelő rendszerek alkalmazásakor nyílásos homlokzati felületeken. Eszerint az épület emeleteinek számától függően változnak a homlokzati tűzterjedési határérték-követelmények s ezzel együtt az alkalmazható anyagok, illetve hőszigetelő rendszerek típusai is.

A homlokzatburkolati rendszer elemei három fő csoportba sorolhatóak:
-    távtartó szerkezet (konzoltechnika, mely megadja a burkolatok távtartását a falszerkezettől, így biztosítva helyet a hőszigetelésnek és a légrésnek
-    hőszigetelés és légrés
-    Külső burkolat (szálcement: EQUITONE)

A rendszer esetében fontos szempont, hogy alapvetően légréses kialakításúak. Ennek lényege, hogy a teljes homlokzat magasságán összefüggő keresztmetszetet ad, hiszen így indul meg benne a ventilláció, amely kedvezően befolyásolja külső térelhatároló szerkezetek épületfizikai paramétereit. Légréses burkolati rendszereknél azonban lényeges szempontként jelentkezik, hogy a tűz függőleges irányú terjedésére milyen hatással van maga a légrés, még azon homlokzatburkolati rendszereknél is, melynek minden egyes komponense egyenként nem éghető A1, vagy A2 besorolásba tartozik.

A vizsgálat lényege, hogy a folyamatos tűzterhelés hatására a szerelt rendszer mennyire ellenálló, illetve milyen mértékben engedi terjedni a tüzet. Egyrészt vizsgálják a mechanikai tartósságot, másrészt vizsgálják, hogy a tűz terjed-e függőleges, vagy oldal irányban.

 


A tűzvédelmi megfelelőségi vizsgálatokat az ÉMI szentendrei telephelyén végezte, ahol is szabványosan kialakított 4,60 m x 7,50 m-es nyílásos homlokzati felületet az Eternit a homlokzati rendszerével burkoltak és vetették alá tűz hatásának.

 


A homlokzati rendszerek kialakításánál a variációk száma a hőszigetelés- és a légrés szélességétől kezdve, a hőszigetelés testsűrűségéig, szinte végtelen ezért a lehető legkedvezőtlenebb esetet vizsgálták be, számítva arra, hogy rendszer kiállja a próbát, és az ettől műszakilag kedvezőbb eseteket már lefedi az így kapott vizsgálati minősítés. A cél mindkét terméknél természetesen a 45 perc elérése volt, mely a legszélesebb felhasználási lehetőséget adja. A vizsgálat során az ETERNIT szálcement homlokzatburkolati rendszer teljesítette a 45 perces tűzállóságot, így a homlokzati szigetelő rendszerek gyártói felé támasztott egyre szigorúbb szabályozás terén a CREATON South-East Europe Kft. termékei elsőként állták ki a próbát!